Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

Συμμετοχή Μαθητών της ΣΣΑΣ στο Διεθνές Σχολείο Πρώτων Βοηθειών Πεδίου Μάχης για τον Στρατιωτικά Εργαζόμενο Σκύλο

Η Στρατιωτική  Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων συμμετείχε με την αποστολή τριών (3) μαθητών στην κοινή εκπαιδευτική δράση  «Διεθνές Σχολείο Πρώτων Βοηθειών στο Πεδίο Μάχης για τους Στρατιωτικά Εργαζόμενους Σκύλους (Κ9 Tactical Combat Casualty Care)» , που διοργανώθηκε από το 64th Medical Detachment (Veterinary Service Support) της 30th Medical Brigade (Baumholder, Γερμανία). Το Σχολείο έλαβε χώρα στις 26-28 Μαρτίου 2024 στο Στρατιωτικό Λύκειο (Military High School and College of MoD) στην Moravska Trebova της Τσεχίας. Στην ανωτέρω δραστηριότητα συμμετείχαν τριάντα τέσσερα (34) στελέχη από τέσσερις (4) χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Τσεχική Δημοκρατία και Πολωνία) και τεσσάρων (4) διαφορετικών ειδικοτήτων (Στρατιωτικοί Κτηνίατροι, Χειριστές σκύλων εργασίας, Βοηθοί Κτηνιάτρων και Παραϊατρικό προσωπικό-Διασώστες).

Στόχος του Σχολείου ήταν η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε θέματα Στρατιωτικής Κτηνιατρικής  για την υποστήριξη Στρατιωτικά Εργαζόμενων Σκύλων στο Πεδίο της Μάχης. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση στην περίθαλψή τους και στην μεταφορά τους σε ασφαλέστερο σημείο, την διενέργεια σωστικών επεμβάσεων και τέλος την διακομιδή τους. Οι σωστικές επεμβάσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων στην επίσχεση μαζικών αιμορραγιών, αποκατάσταση βατότητας αεραγωγού, αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και κυκλοφορικής καταπληξίας και διαχείριση της υποθερμίας και τραυμάτων της κεφαλής. Για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικοί προσομοιωτές σκύλων μεγάλης αξίας στους οποίους γίνονταν όλες οι παρεμβάσεις σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου ρεαλισμού.

Οι Μαθητές της Σχολής διέπρεψαν στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν και επέδειξαν τόσο τις κτηνιατρικές τους γνώσεις όσο και τις ικανότητες τους στο Πεδίο σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης. Παράλληλα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και εμβάθυναν στις λεπτομέρεις που απαιτεί η διαχείριση των Στρατιωτικά Εργαζόμενων Σκύλων.

Τέλος, η επαφή και ανταλλαγή παραστάσεων με στελέχη άλλων χωρών έδωσε την δυνατότητα στους Μαθητές να έρθουν κοντά με άλλους πολιτισμούς και να αντιληφθούν τον τρόπο λειτουργίας άλλων Στρατών του ΝΑΤΟ  και ιδιαίτερα του Αμερικανικού και του Τσεχικού που συνδιοργάνωναν το Διεθνές Σχολείο. Η αλληλεπίδραση αυτή συνέβαλλε στην γενικότερη ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και συνεννόηση των χωρών του ΝΑΤΟ.