Εκπαιδευτική δραστηριότητα σεμιναριακού τύπου «Βιοασφάλεια – Βιοτρομοκρατία» (Common Module: “Biosafety-Bioterrorism”)

2020, Φεβρουάριος 28 - 3:20μμ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 28  Φεβρουαρίου 2020 οι εργασίες της Εκπαιδευτικής Δραστηριότητας σεμιναριακού τύπου «Βιοασφάλεια – Βιοτρομοκρατία», στο πλαίσιο του Military Erasmus.

            Στην εκπαιδευτική αυτή δραστηριότητα που ξεκίνησε την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 συμμετείχαν εκτός από μαθητές της Σχολής και σπουδαστές από στρατιωτικές Ακαδημίες της Ελλάδας και της  Ευρωπαϊκής ένωσης καθώς και φοιτητές Πανεπιστημίων της χώρας.

            Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες κατανέμονται ως εξής:

            12 Σπουδαστές της ΣΣΑΣ

            2 IIIετείς Σπουδαστές της Σχολής Ικάρων

            3 IVετείς Σπουδάστριες της ΣΑΝ

            2 Σπουδάστριες από την «Nikola Vaptsarov Naval Academy» (Βουλγαρία)

            2 Σπουδαστές από την «Military Technical Academy “Ferdinand I”, Bucharest», (Ρουμανία)

            1 Σπουδαστής από το «Military University of Technology» (Πολωνία)

            4 Σπουδαστές από την «Theresan Military Academy» (Αυστρία)

            3 Σπουδαστές από την «Royal Military Academy» (Ολλανδία)

            2 Σπουδαστές από την «Comando per la Formazione e Scuola di Applicazione dell’Esercito» (Ιταλία)

            1 Σπουδάστρια από την «Royal Military Academy» (Βέλγιο)

            14 Φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

            1 Φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ)

            1 Φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

            Η θεματολογία της εκπαίδευσης, εστίαζε στην προστασία και τον έλεγχο των τροφίμων αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενων βιολογικών απειλών, κρίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ και αναπτύχθηκε από έγκριτους εκπαιδευτές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και στρατιωτικούς εκπαιδευτές με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

            Επισημαίνεται ότι εκτός από τις σεμιναριακού τύπου διαλέξεις  πραγματοποιήθηκαν και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε εργοστάσιο παραγωγής και επεξεργασίας τυποποιημένου φαγητού, αλλά και πολιτιστική εκδρομή στον αρχαιολογικό τόπο της Βεργίνας, με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

            Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και η απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους ομιλητές και στους συμμετέχοντες. Την τελετή προλόγισε ο Διευθυντής Σπουδών της Σχολής Ανχης (ΥΙ) Ψωμάς Ευάγγελος, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό του σεμιναρίου. Ακολούθως διαβάστηκε μήνυμα του επικεφαλής του Implementation Group του Military Erasmus Prof. Col Harald Gell, οποίος τόνισε την σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη που διοργανώνεται από Υγειονομική Στρατιωτική Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

            Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Διοικητή της Σχολής, Υποστράτηγου Γεώργιου Ματζουράνη,  ο οποίος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί ορόσημο, καθώς εκτός από τη μετάδοση της γνώσης, δόθηκε η ευκαιρία σε νέους σπουδαστές διαφορετικών στρατιωτικών ακαδημιών και σε φοιτητές πανεπιστημίων να εκπαιδευτούν και να ζήσουν μαζί για πέντε ημέρες, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες, γεγονός που αποτελεί στόχο του προγράμματος Military Erasmus.

.