Χαιρετισμός Διοικητού

Στρατιωτικό, Διδακτικό, Πολιτικό Προσωπικό, Δόκιμοι Αξιωματικοί της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων. Σε εκτέλεση σχετικής διαταγής της Ιεραρχίας, αναλαμβάνω σήμερα τη διοίκηση της Σχολής.

Κύριε Υπαρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, υψηλοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου η Ηγεσία με το να μου αναθέσει να διοικήσω μία Παραγωγική Στρατιωτική Σχολή. Μια Σχολή που κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας της απέδωσε σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων άριστους επαγγελματίες. Υποκλίνομαι με σεβασμό στην Πολεμική Σημαία της Σχολής που αποτελεί το σύμβολο τιμής και ευγνωμοσύνης που οφείλουμε στους αθάνατους νεκρούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.

Εκτός όμως από τιμή νοιώθω παράλληλα και τη μεγάλη ευθύνη που βαρύνει όλους όσους υπηρετούμε το χώρο αυτό. Την ευθύνη του να εκπαιδεύεις, να διαπαιδαγωγείς και να προετοιμάζεις τα μελλοντικά στελέχη ώστε να εισέλθουν και να προσφέρουν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η επιστημονική εκπαίδευση των Δοκίμων παρέχεται από το παγκόσμια αναγνωρισμένο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όλοι στις Ένοπλες Δυνάμεις νοιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια γι αυτό.
Όμως, το Προσωπικό της Σχολής είναι η κινητήριος δύναμη για τη λειτουργία της Σχολής μας και βασικός παράγοντας για την εκπαίδευση των Δοκίμων Αξιωματικών. Ως εκ τούτου το προσωπικό της Σχολής απαιτείται να εργάζεται και να ενεργεί πάντοτε με ήθος, υπευθυνότητα, πνεύμα ομάδος, επαγγελματισμό, με πειθαρχία, αξιοκρατία και να δίδει συνεχώς το παράδειγμα. Όλα αυτά τα γνωρίσματα είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταλαμπαδεύσουμε και στους αυριανούς Αξιωματικούς. Σε αυτό το έργο θα είμαι συνεχώς δίπλα σας.

Η αποστολή της Σχολής μας είναι να αποδίδει νέες γενιές Αξιωματικών οι οποίοι θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι όχι απλά για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Θα πρέπει να έχουν το ψυχικό σθένος και πάθος ώστε υπερήφανοι να αποδεικνύουν στην πράξη : «Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες».

Δόκιμοι Αξιωματικοί της Σχολής.

Με την εισαγωγή σας στη Σχολή, μέσω των πανελληνίων εξετάσεων πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό. Πετύχατε τον πρώτο στόχο σας. Είσθε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Ελληνικής νεολαίας που αποδίδει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Χώρας μας. Το μαρτυρούν άλλωστε τα αδιαμφισβήτητα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετάσεων.

Για την επιλογή σας αυτή θα πρέπει να είστε περήφανοι, γιατί στη Σχολή αυτή δεν αξιολογούνται μόνο οι γνώσεις και η πνευματική καλλιέργεια, που είναι το εφαλτήριο για μια επιτυχημένη καριέρα, αλλά παράλληλα και η καλλιέργεια της ψυχής και του σώματος, αποβλέποντας σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Φοιτώντας στη Σχολή βρίσκεστε σε ένα ακαδημαϊκό και παράλληλα στρατιωτικό περιβάλλον. Είναι σπουδαία μα και απαραίτητη η συνύπαρξη και η αρμονία μεταξύ της στρατιωτικής και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Η στρατιωτική εκπαίδευση, εκτός από τις γνώσεις που θα σας παρέχει, έχει ως κύριο στόχο να σας εμφυσήσει την ενσυνείδητη πειθαρχία, παράλληλα με την υποχρεωτική σωματική προετοιμασία και υγεία. Τα στοιχεία που προανέφερα είναι απαραίτητα για την εν συνεχεία επιτυχία σας, μια που εσείς οι ίδιοι επιλέξατε να υπηρετήσετε αξίες, όπως της αρετής, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Το ρητό άλλωστε της Σχολής μας υπενθυμίζει πάντα : «Πειθαρχία γαρ εστί της ευπραξίας μήτηρ» (Γιατί η πειθαρχία είναι μητέρα της επιτυχίας).

Ειδικά για την ενσυνείδητη πειθαρχία θέλω να σας τονίσω ότι, είναι αυτή που εξασφαλίζει τη σταθερότητα σε περιπτώσεις εντάσεως ή άγχους, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για αύξηση της απόδοσης και σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό προάγει την παραγωγή ποιοτικού και ποσοτικού έργου.

Άνδρες και Γυναίκες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.

Με σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής μας, ας οπλιστούμε όλοι με δύναμη, υψηλό φρόνημα και ενθουσιασμό. Με τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα έχουμε χρέος, απέναντι στην ένδοξη ιστορία των προγόνων μας, να αντιτάξουμε την ποιοτική μας υπεροχή. Ο στόχος μας λοιπόν είναι το ΑΡΙΣΤΑ και προς την επίτευξη αυτού του στόχου σας καλώ.

Ισχυρότατο σύμμαχο στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε την μέχρι τώρα παράδοση της Σχολής. Παράδοση που με κόπο και προσήλωση στο έργο τους μας άφησαν οι Διοικητές και τα στελέχη που υπηρέτησαν επάξια τη Σχολή πριν από εμάς.
Θα συνεχίσουμε το έργο τους.

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά τον απερχόμενο Διοικητή Υποστράτηγο Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο για το έργο που έχει επιτελέσει στη Σχολή. Του εύχομαι από βάθους καρδιάς, υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Με τη βοήθεια του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου, τις κατευθύνσεις των προϊσταμένων μας, σας καλώ όλους στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη της αποστολής μας.

Πιστοί στις παραδόσεις και με αφοσίωση στο καθήκον σας καλώ να αναφωνήσετε :

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις
Ζήτω η Στρατιωτική Σχολή
Αξιωματικών Σωμάτων

Αλέξανδρος Κιτρινάκης
Ταξίαρχος